MDF – MDFLAM
MDF, kelime anlamı ile orta yoğunlukta lif levha anlamına gelmekte ve Medium Density Fiberboard kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
MDF orta sertlikte bir levha olup, termomekanik olarak odun veya diğer selülozik hammaddelerden elde edilen liflerin belirli bir rutubet derecesine kadar kurutulduktan sonra yaklaşık %9-11 oranında termosetting (sıcaklıkta katılaşan) karakterli bir tutkal ile tutkallanarak sıcaklık ve basınç altında preslenmesiyle oluşan homojen yapıda levhadır.
MDF yapısı itibariyle her noktasının homojen yoğunlukta olması, standart boyutlarda elde edilebilmesi, freze işlemlerindeki mükemmelliği, yüzey ve kenarlardan uygulanan vidaları iyi tutması nedeniyle tercih edilmektedir.
MDF lake boya uygulamaları için mükemmel bir yapıya sahiptir. Hem sağlam olması hem yüzeyinin pürüzsüz olması nedeniyle lake boya işlemi için uygundur. Boya işlemi haricinde vida tutma gücü sunta türüne göre daha iyidir.
MDF yüzeyleri Poliüretan Astar yada Polyester/Polyeter Dolgu ile doldurmak çok kolaydır. Poliüretan Astar ile 2 – 3 kat ile rahatlıkla tam dolgun yüzey elde edilebilir. Kesim yerlerinde pürüzlü yüzey olur. Bu alanı her kat arası pürüz kırarak tam dolgun yüzey elde edilir.
MDFLam, MDF levha üzerine, teknolojik emprenye makineleriyle melamin reçinesi ve tutkal emdirilerek yanmaz ve su geçirmez hale gelen dekor kağıdının kaplanmasıyla elde edilir. Zengin desen ve renk çeşileriyle sunulan MDFLAM’lar yaşadığınız tüm mekanların dekorasyonunda, mutfak, banyo ve modüler mobilya üretiminde tercih edilir ve beğeni ile kullanılır. Özel reçetelerle üretilen melaminli reçinelerle emprenye edilen dekor kağıtları MDF levha üzerine yüksek basınçlı preslerde preslenerek MDFLAM üretilir. Emprenye esnasındaki kimyasal işlemler sayesinde, çizilmeye, yanmaya ve suya dayanıklı bir yüzey elde edilir. MDFLAM, günün moda desen ve renklerinden oluşan zengin ürün yelpazesi ve yüksek kalitesiyle Türkiye’de ve dünyanın bir çok ülkesinde pazara sunulur ve büyük bir beğeni ile kullanılır.
MDFLAM plakalar halinde satılır ve kesim yapılması gerekir. Kesilen yerler masif bantı ile masiflenerek aynı görsellik sağlanır. Lake boya yapılmışcasına mükemmel görüntü verir. Ancak yine de kesim ve biçim yapan ustanın hassasiyeti önemlidir. Hatasız kesim ve masifleme olmazsa ve montaj sırasında dikkatli olunmazsa çizik ve yıpranma meydana gelebilir. Bu istenmeyen bir durumdur ve genel anlamda rötüşü mümkün değildir.
Rötüş işlemi lake boya tekniği ile mümkündür.